Y Psychiatry is Changing

בשבוע שעבר הרצה ד"ר אשר עידן,  עתידן, מומחה לְמדיה חברתית, וובּ 2.0 ולחדשנות, בכנס השנתי של איגוד הפסיכיאטרים. נושא הרצאתו היה השינוי שדור ה-Y והרשתות החברתיות מכניסות בפסיכיאטריה וכיצד הן זה מכניס את המקצוע ואת הרפואה לצורך בשינוי פרדיגמטי. אני גאה להציג פוסט המבוסס על משפר שאלות ששאלתי את ד"ר עידן על הרצאות ועל תשובותיו המרתקות ומאירות העיניים.

אני מבקש להודות לד"ר עידן על נכונותו והשקעתו בתשובות, ובטוח שכולנו נהנה מהתוצאה. קריאה נעימה.

ועכשיו אתן את הבה לד"ר עידן ותשובותיו:

מהם העקרונות הבסיסים לפי ראייתך של הפסיכיאטריה?

הפסיכיאטריה היום מנסה לשלב טיפול נפשי עם טיפול תרופתי, באותן שיטות וכלים כמו לפני 50 שנה. אולם שני דברים השתנו:

ראשית, הופיע דור חדש של מטופלים, דור הY-, שבשנת 2020, יהווה את רוב המטופלים. דור הY- חושבים אחרת ומרגישים אחרת. החשיבה והרגשות מושפעים רבות מטכנולוגיית המידע שבה אנו משתמשים. השימוש באינטרנט, הופך את החשיבה שלנו ליותר אסוציאטיבית, ואת הרגשות שלנו ליותר אמפטיים ופחות אובייקטיביים. על כך נרחיב בהמשך.

ככל שאנו שוהים יותר ברשתות חברתיות, אנו אוהבים יותר לספר על עצמנו ועל אחרים. חשיפה עצמית היא צורך פנימי עמוק.

שנית, הופיעו כלי אבחון וטיפול חדשים, מבוססי רשתות חברתיות. בעיה גדולה של הפסיכיאטריה, ושל הרפואה באופן כללי, היא של התמחות יותר, וחוסר ראייה אינטגרטיבית. ברשת החברתית הרפואית http://www.patientopinion.org.uk/  , ניתן למצוא תלונות רבות על חשיבה רפואית ליניארית-סדרתית, במקום חשיבה רשתית-הוליסטית. לפעמים לוקח חודשים ושבועות, שפציינט עובר ממומחה למומחה למומחה, כשכל מומחה, רואה כמו ראש קטן, רק את הצדדים הנוירולוגיים, האורטופדיים, הגסטרולוגיים, וכו', של הבעיה.

ממשק של רשת חברתית, מאפשר לפתור בעיות בו זמנית בצורה רשתית, ולא ליניארית סדרתית. דוגמה לכך היא ממשק זיהוי הבעיות וקבלת ההחלטות של חברת פנורמה הישראלית, שמאפשרת שימוש בכלים של חוכמת ההמון (אינטליגנציה קולקטיבית), עם כלים של אינטליגנציה מלאכותית, תחת ממשק אחד של רשת חברתית של פרופסיונליים רפואיים. http://www.panorama.com/index.html .

   מה מגדיר כיום את דור ה-Y?

יש המחלקים לשלושה דורות: דור ה Y- גילאי 5-25, דור ה-X גילאי 25-45, ודור הבייבי בומרס גילאי 45-65.

אולם אני מחלק רק ל-2 דורות. דור ה-Y גילאי 5-35, ודור הבייבי בומרס גילאי 35-65. ההבדל העיקרי בין שני הדורות, הוא טכנולוגיות היסוד שעיצבו את חשיבתם והתנהגותם.

בעוד שהמבוגרים דור הבייבי בומרס גדלו על הלוגיקה הליניארית והמונולוגית של תרבות הנייר (העיתון, הספר, והטופס), דור הY- גדל על הלוגיקה הרישתית והדיאלוגית של התרבות הדיגיטאלית (הרשת החברתית, מנוע החיפוש, והסמארטפון). טכנולוגיות שונות אלו הן "מערכות הפעלה" אנושיות, השונות זו מזו. הן אפילו שתי חומרות אנושיות שונות זו מזו. כפי שאנו רואים במחקר המשווה בין המוח של הקורא בספר, לבין המוח של המחפש בגוגל.

כתוצאה מהבדלים אלה בין שני הדורות ב"תוכנה האנושית", וב"חומרה האנושית", בין שני הדורות, כל ההתנהגויות שלהם שונות: בעבודה, בצרכנות, בפוליטיקה, וכו'. בעבודה הם לא יציבים, כצרכנים הם לא נאמנים, ובפוליטיקה הם חושבים שאפשר להחליף שלטון בקליק. בתקשורת, הם לא מאמינים לפרסומות ולמומחים, אלא לחברים ולמשפחה.

כיצד הפסיכיאטריה קשורה ברשתות החברתיות?

יש שלושה תחומים שמיוצגים על ידי שלוש רשתות חברתיות שרלבנטיות לרפואה ולפסיכיאטריה: א, הרשת החברתית, Patients opinion היא רשת שמשתפת סיפורים של פציינטים על מה שעברו במערכת הבריאות. הסיפורים האלה מייצגים את חוכמת ההמון, ומאפשרים הערכת רופאים ובתי חולים. הרשת החברתית. ב, http://www.patientslikeme.com/ , היא רשת של עשרות אלפי חולים כרוניים שמשתפים מידע על עצמם, מתוך תקווה למצוא טיפול מתאים או רפואה מתאימה, וכשאין תרופה מתאימה, חברי הרשת מקווים שהחשיפה, תאפשר לגורמים שונים לפתח ביתר קלות, תרופות חדשות וטיפולים חדשים. הרשת החברתית  , ג, היא רשת לרופאים בלבד.

במחקר חשוב בחברת גוגל התגלה כי, הרשתות החברתיות ומנועי החיפוש משנים את "שרשרת ההחלטות הצרכנית" בכל תחום: פעם היו רק שתי "נקודות החלטה": א. יש לי בעיה רפואית. ב. יש לי מפגש עם המרפאה. כיום נוספו עוד נקודות החלטה: חיפוש, קריאת חומרים באינטרנט, התייעצות ברשת החברתית.

מה לדעתך ישתנה באופן הטיפול הפסיכיאטרי בשל התפתחות הרשת החברתית?

כל הרופאים ולא רק הפסיכיאטרים, ייאלצו לוותר על הגישה ההיפר-סמכותנית שלהם, לטובת חוכמת ההמון, ולטובת עובדים פרופסיונאלים אחרים בתחום הרפואי, כמו אחיות, פסיכולוגים, וכו'.

מה יקרה לרופא הפסיכיאטר?

שוב ושוב, פחות סמכות, פחות הטלת משמעת. יותר הקשבה. יותר אמפטיה.

אילו כישורים יזדקקו הפסיכיאטרים לפתח בשל כך?

חשיבה רב-תחומית, חשיבה מחוץ לקופסה, אינטליגנציה רגשית

אילו כלים אתה מזהה היום בתחום?

הרבה יותר הקשבה ללקוח. אך העיקר שימוש בקיר (של פייסבוק) למטרות אבחון, טיפול ושיקום. כיום , צעירים חושפים את העצמי שלהם ואת קשריהם ובעיותיהם החברתיות והנפשיות בדרגות חשיפה מדהימות. כל מה שצריך לעשות, הוא לפתוח דפי אוהדים שיאפשרו מעין "רנטגן חברתי", למתרחש בנפשו ובהתנהגותו של המטופל. לכך יש השלכות אתיות ומשפטיות עצומות, שאפילו לא התחלנו לדמיין.


5 thoughts on “Y Psychiatry is Changing”

  • 1
    דינה ראלט on מאי 21, 2012 הגב

    האתר בעברית של רפואה כמוני מכיל גם את בריאת הנפש. שווה ביקור

  • 2
    site promotion on מאי 28, 2012 הגב

    מידע חיוני הטובה ביותר היא זו, כי יש לך לנסות לעשות טוב מאוד מתקרבים לגוף כי תלישות יד לעזרה שלהם. אני מעריץ כל כך על זה, אחרי זה לקרוא מאמרים שלך כתוב שימושי דעותיך גם שהוא מושך כל כך לעשות משהו למען אלה

  • 3
    website promotions on מאי 28, 2012 הגב

    נושא משתוה, זה מאוד מעניין אותי))))

  • 4
    web optimization on מאי 28, 2012 הגב

    אני באמת רוצה לשלוח מילה קטנה לומר תודה לך על הנקודות פנטסטי שאתה כותב באתר זה. בדיקת זמן רב באינטרנט שלי יש בסוף כובדו עם רעיונות טובים מאוד להחליף עם חברים שלי. הייתי להביע שרבים מאיתנו המבקרים באתר בפועל ניחנו מאוד להתקיים בקהילה בולטת עם אנשים רבים כל כך יפה עם נקודות שימושי. אני מרגיש בר מזל באמת השתמשו האינטרנט שלך ומצפים רגעים כל כך הרבה יותר כיף לקרוא כאן. תודה רבה שוב על הרבה דברים.

  • 5
    Jugar Poker on יוני 4, 2012 הגב

    Thanks and good blog.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.